Aandoeningen

Inspanningsklachten

Bewegen is gezond! Volgens de Nederlandse beweegrichtlijn zou je wekelijks 150 minuten moeten bewegen. Helaas kunnen inspanningsklachten er voor zorgen dat bewegen tijdelijk of zelfs helemaal niet lukt. De sportartsen van Xpert Clinics Orthopedie kunnen jou helpen om weer in beweging te komen.

Onderdeel van onze specialisatie in sportgeneeskunde

Klachten bij inspanning kunnen plotseling ontstaan of al langer aanwezig zijn. De klachten kunnen voortkomen uit een al aanwezige of nog niet ontdekte ziekte. Vaak hebben de klachten gelukkig alleen te maken met een verminderde conditie of verkeerde ademhalingstechniek. Inspanningsklachten zijn vervelend, maar goed te behandelen. Klachten bij inspanning die veel voorkomen:

  • Pijn of druk op de borst
  • Benauwdheid
  • Hartkloppingen
  • Verhoogde hartslag in rust en/of bij inspanning
  • Verminderde conditie of prestatie
  • Hoofdpijn
  • Maag- of darmklachten

Inspanningsklachten en de sportarts

Soms gaat een inspanningsklacht niet over met voldoende tijd, opbouw van conditie of behandeling van huisarts of medisch specialist. Je blijft dan beperkt in jouw dagelijkse en/of sportieve activiteiten De sportarts kan dan jouw klachten beoordelen. Dit is ongeacht je niveau; chronisch zieke, dagelijkse beweger, recreatieve sporter of topsporter. De sportarts brengt jouw belasting en belastbaarheid in kaart en geeft hiermee advies op maat.

Chronische ziekte 

Steeds meer Nederlanders hebben één of meerdere chronische ziektes (bijvoorbeeld COPD).Het kan er voor zorgen dat bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Een sportarts is breed opgeleid en probeert vanuit verschillende disciplines jouw inspanningsklacht te beoordelen en hiermee een verantwoord beweegpatroon te realiseren. We houden rekening met de ziekte en eventuele medicatie. Soms vindt er ook overleg plaats met jouw behandelend medisch specialist en/of huisarts.

Klachten na corona 

Een deel van de mensen houdt langdurig klachten na besmetting met het coronavirus (Covid-19). Veelvoorkomende klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en spierpijn. Het kan leiden tot forse beperkingen in dagelijks leven. De sportarts biedt begeleiding bij langdurige klachten na besmetting met het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van een trainingsplan. Hiervoor wordt samengewerkt met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtiek en psychologen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

  • Alle sportgeneeskundige consulten en behandelingen bij Xpert Clinics Orthopedie worden vergoed uit de basisverzekering. Hierbij is een verwijzing noodzakelijk en het verplichte eigen risico van toepassing.
  • Voor de sportmedisch onderzoeken is een verwijzing niet nodig. Sportmedische onderzoeken worden vaak vergoed uit de aanvullende verzekering.
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Consult

Bij het eerste consult wordt er door de sportarts uitgebreid ingegaan op jouw inspanningsklachten. Soms gebruiken we ook de data van jouw sporthorloge (hartslagmeter). Na de intake voeren we lichamelijk onderzoek uit, we meten de bloeddruk en luisteren naar het hart en de longen.

Lichamelijk onderzoek

Na het lichamelijk onderzoek wordt er een hartfilmpje (ECG) in rust gemaakt. Met plakkers (elektrodes) leggen we de elektrische werking van de hartspier vast. Een ecg kan helpen om bepaalde hartaandoeningen uit te sluiten. Na het hartfilmpje nemen we een longtest af. Door een aantal keer maximaal in- en uit te ademen krijgen we een indruk van de inhoud en werking van de longen. Als het hartfilmpje en de longfunctie geen (nieuwe) afwijkingen laat zien, dan kiezen we ervoor om ook een inspanningstest af te nemen. Hierbij wordt er ingespannen op een fiets met meetapparatuur.

De werking van hart en longen wordt continue gemonitord met behulp van hartfilmpjes, bloeddrukmeter en een gezichtsmasker. De belasting wordt langzaam opgevoerd tot en met maximaal. Een inspanningstest duurt ongeveer 30 minuten (inclusief in- en uitfietsen). Zorg dat je vooraf iets gegeten hebt en trek makkelijk zittende (sport)kleding aan.
Een inspanningstest kan het volgende bepalen:

  • Uitsluiten afwijkingen van hart, longen of spieren
  • Exacte bepaling huidige conditie (VO2-max)
  • Beweegplan op maat met behulp van vastgestelde trainingzones
Behandeling & Nazorg

Diagnose & behandeling

Na de inspanningstest wordt de uitslag direct besproken. De inspanningstest geeft een goede indruk van jouw huidige conditie en eventuele beperkingen. Samen beslissen we welke behandeling(en) noodzakelijk zijn. Een enkele keer schrijven we een verwijzing uit naar een andere (medisch) specialist. Enkele voorbeelden van behandelingen kunnen zijn:

  • Advies beweegschema
  • Begeleiding sportopbouw
  • Rek- en of krachtoefeningen
  • Voedingsadvies
  • Medicatie (pil en/of puffer)
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag