Wat is slijmbeursontsteking van de heup?
De slijmbeurs is een ruimte gevuld met vloeistof en zit aan de buitenkant van het heupbot. Een slijmbeursontsteking van de heup, ook wel bursitis trochanterica genoemd, ontstaat wanneer de slijmbeurs beschadigd of geïrriteerd raakt. Alle pijn aan de buitenzijde van de heup wordt vaak slijmbeursontsteking genoemd. Er kunnen veel oorzaken zijn voor deze pijn, bijvoorbeeld peesirritatie van de grote pees aan de zijkant van het bovenbeen, maar ook peesontstekingen van de aanhechting van de bilspieren op het dijbeen. Soms ontstaat slijmbeursontsteking als gevolg van een letsel (bijvoorbeeld een val op de heup), een standsafwijking van het heupgewricht, een beenlengteverschil, na eerdere operatie (bijvoorbeeld een totale heupprothese) of door chronische overbelasting. Wanneer de pijn niet over gaat, kan gekozen worden voor een operatieve ingreep waarbij de oorzaak aangepakt wordt.
Symptomen
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een slijmbeursontsteking van de heup:
- Pijn bij liggen op de heup
- Pijn bij lopen
- Pijn bij drukken op heup
- Pijn bij lang zitten (zoals autoritten)
- Uitstraling via buitenzijde van het bovenbeen naar de knie
Diagnose
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, zodat we onderliggende oorzaken kunnen uitsluiten. Soms is een echo of MRI-scan nodig. Dit kan allemaal binnen Xpert Clinics Orthopedie uitgevoerd worden.
Behandeling van een slijmbeursontsteking
In bijna alle gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Veelal wordt aanvullend een injectie met corticosteroïden door de huisarts of orthopeed gegeven. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren. Dit gebeurt wanneer u langer dan 1 jaar last heeft, goede fysiotherapie niet helpt en injectietherapie steeds kortdurend effect heeft gehad.
Fenestratie
De orthopedisch chirurg maakt een kleine incisie in de heup. De slijmbeurs wordt verwijderd nadat de tractus iliotibialis (een dikke bindweefselplaat) is ingesneden zodat deze minder strak over de trochanter major (een botstructuur die deel uitmaakt van het dijbeen) loopt. Daarna wordt de wond gesloten met hechtingen.
Veelgestelde vragen
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden