Pezen bevinden zich aan het uiteinde van spieren en zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten. Een andere naam voor peesontsteking is Tendinitis. Bij een peesontsteking kunt u meestal precies aanwijzen waar de pijn zit. Wanneer de oorzaak van de peesontsteking een achterliggende gewrichtsslijtage is, kan het gewricht gezwollen zijn.
Oorzaak van een peesontsteking in de knie
De oorzaken van een peesontsteking:
- Vaak een blessure of overmatige prikkeling van de pees of de spier; bijvoorbeeld als een bepaalde beweging steeds herhaald wordt of door een plotselinge toename van een activiteit. Ook sporters die een te intensief trainingsprogramma volgen, kunnen een peesontsteking krijgen.
- Lichamelijke factoren, zoals een beenlengteverschil of een standsafwijking, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van tendinitis.
- Daarnaast spelen minder stabiele gewrichten soms een rol. Een peesontsteking komt vaak voor in de schouder, pols (duim) of knie.
Klachten bij een peesontsteking
Een peesontsteking veroorzaakt pijn en irritatie. Daarnaast kan er ook een gezwollen zone ontstaan boven de ontstoken pees en kan de plek warm aanvoelen. U heeft pijn tijdens het bewegen van het gewricht, er is sprake van stijfheid en in sommige gevallen is er gekraak of geknisper te horen tijdens het bewegen.
Behandeling en herstel van een peesontsteking
Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke spiergroep rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage.
Als er een lichamelijke beperking of aanleg is, kan oefentherapie helpen om de peesontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen. Als er sprake is van een gewrichtsprobleem wordt dit gelijktijdig met de peesontsteking behandeld. In sommige gevallen kan een operatie helpen.
Behandeling met oefentherapie
Oefentherapie is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Het wordt toegepast om:
- de bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten te beïnvloeden
- uw spierkracht te vergroten
- uw coördinatie te verbeteren
- een betere houding aan te leren
- een beter evenwicht te realiseren
In al onze vestigingen hebben we ruime oefenzalen met trainingsapparatuur. Uw fysiotherapeut neemt met u een oefenprogramma door en geeft u tijdens de oefeningen aanwijzingen. Voor een goed herstel adviseert de therapeut u vaak om ook thuis oefeningen te doen.