Morton Neuroom

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is een morton neuroom?

Een Morton neuroom is een beklemde zenuw in de voorvoet. Dit komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en treedt met name op tussen de derde en vierde teen. Als gevolg van herhaalde beknelling tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes ontstaat littekenweefsel rondom en in de zenuw. Een morton neuroom kan ontstaan door het dragen van smalle schoenen of hoge hakken, standsafwijkingen van de voet of tenen, suikerziekte, afwijkingen van het spier-zenuwstelsel en auto-immuunziekten.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een morton neuroom:

  • Pijn in de voetzool, vooral bij lopen op hoge hakken of smalle schoenen
  • De pijn is stekend of ‘elektrisch’ en kan uitstralen naar de betreffende tenen
  • De tenen kunnen doof aanvoelen
  • Soms bestaat het gevoel van ‘op een knikker lopen’

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms is een MRI-scan of een aanvullende röntgenfoto nodig. Daarvoor wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Behandeling van een morton neuroom

De orthopedisch chirurg zal een operatie uitvoeren via een klein sneetje over de voetrug. Het neuroom wordt weggesneden en de zenuw trekt zich terug in de voetzool. De wond wordt vervolgens gehecht en er wordt een verband aangelegd.

Na de operatie mag u direct op de voet staan. Omdat de voet de eerste paar dagen pijn kan doen, raden wij aan om een paar dagen krukken te gebruiken. Zodra de pijn afzakt bent u steeds beter in staat om op de voet te staan.

Veelgestelde vragen

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake