Kraakbeenschade enkel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is kraakbeenletsel aan de enkel?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. We onderscheiden twee soorten kraakbeenletsel; diffuus kraakbeen verlies, oftewel slijtage en wanneer door een ongeval (meestal verzwikking) een deel van het kraakbeen beschadigd raakt terwijl de rest intact is. We spreken dan van een osteochondraal defect (OCD). Dit laatste geeft meestal diepe pijn bij belasten, bij slijtage komt er ook stijfheid van de enkel bij. Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen, daardoor zal een behandeling nodig zijn.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij kraakbeenschade aan de enkel:

  • Pijn in de enkel
  • De enkel kan dik worden
  • Er is een diepe enkelpijn bij belasten.
  • Indien een stukje kraakbeen los is geraakt, kan dit slot- of instabiliteitsklachten veroorzaken

Diagnose van kraakbeenschade aan de enkel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de kraakbeenschade vaststellen bij slijtage. Een osteochondraal defect is vaak op de foto niet zichtbaar, hiervoor is altijd een MRI-scan nodig. U wordt verwezen naar het MRI centrum.

Behandeling

Wanneer u een OCD kraakbeenschade heeft, kan dit via een kijkoperatie van de enkel hersteld worden. Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de beschadigde randen van het kraakbeen, zodat een stabiele kraakbeenrand rondom het defect ontstaat. De bodem van het defect wordt schoongemaakt en er worden gaatjes gemaakt in het bot om herstelcellen de mogelijkheid te geven het defect op te vullen. Bij grotere defecten kunnen bot- en/of kraakbeentransplantaties nodig zijn via een open techniek.

Veelgestelde vragen

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake