Kraakbeenschade enkel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is kraakbeenletsel aan de enkel?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. We onderscheiden twee soorten kraakbeenletsel; diffuus kraakbeen verlies, oftewel slijtage en wanneer door een ongeval (meestal verzwikking) een deel van het kraakbeen beschadigd raakt terwijl de rest intact is. We spreken dan van een osteochondraal defect (OCD). Dit laatste geeft meestal diepe pijn bij belasten, bij slijtage komt er ook stijfheid van de enkel bij. Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen, daardoor zal een behandeling nodig zijn.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij kraakbeenschade aan de enkel:

  • Pijn in de enkel
  • De enkel kan dik worden
  • Er is een diepe enkelpijn bij belasten.
  • Indien een stukje kraakbeen los is geraakt, kan dit slot- of instabiliteitsklachten veroorzaken

Diagnose van kraakbeenschade aan de enkel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de kraakbeenschade vaststellen bij slijtage. Een osteochondraal defect is vaak op de foto niet zichtbaar, hiervoor is altijd een MRI-scan nodig. Daarvoor kunt u ook bij Xpert Clinics Orthopedie terecht. 

Behandeling

Wanneer u een OCD kraakbeenschade heeft, kan dit via een kijkoperatie van de enkel hersteld worden. Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de beschadigde randen van het kraakbeen, zodat een stabiele kraakbeenrand rondom het defect ontstaat. De bodem van het defect wordt schoongemaakt en er worden gaatjes gemaakt in het bot om herstelcellen de mogelijkheid te geven het defect op te vullen. Bij grotere defecten kunnen bot- en/of kraakbeentransplantaties nodig zijn via een open techniek.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag