Inklemming van het enkelgewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is inklemming van het enkelgewricht?

Heeft u de enkel verzwikt of chronisch overbelast dan kan een inklemming ontstaan. Dit kan ontstaan door groei van bot op een plek waar het niet hoort of de aanwezigheid van teveel bot. Dit inklemmen wordt impingement genoemd. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Is het aan de voorzijde van de enkel, dan noemen we het een voetballersenkel (ook wel anterieure impingement). Is het aan de achterzijde van de enkel, dan noemen we het een balletdansersenkel (ook wel posterieure impingement). 

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij enkel impingement:

  • Pijn in de enkel bij strekken of buigen van de enkel
  • De enkel kan dik worden
  • Veel bewegen of sporten verergert de klachten

Diagnose van enkel impingement

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak maken we op de polikliniek direct een röntgenfoto. Daarop kunnen we de mate van inklemming van de enkel vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig, ook dat kan bij Xpert Clinics Orthopedie. 
 

Behandeling

In veel gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

De orthopedisch chirurg zal dan een kijkoperatie van het enkelgewricht uitvoeren. Door twee kleine steekgaatjes in de enkel te maken, kan hij een camera naar binnen brengen om uw enkel te bekijken. Het kraakbeen wordt beoordeeld en verdikte delen en het teveel aan bot kunnen verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak