Inklemming van het enkelgewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is inklemming van het enkelgewricht?

Heeft u de enkel verzwikt of chronisch overbelast dan kan een inklemming ontstaan. Dit kan ontstaan door groei van bot op een plek waar het niet hoort of de aanwezigheid van teveel bot. Dit inklemmen wordt impingement genoemd. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Is het aan de voorzijde van de enkel, dan noemen we het een voetballersenkel (ook wel anterieure impingement). Is het aan de achterzijde van de enkel, dan noemen we het een balletdansersenkel (ook wel posterieure impingement). 

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij enkel impingement:

  • Pijn in de enkel bij strekken of buigen van de enkel
  • De enkel kan dik worden
  • Veel bewegen of sporten verergert de klachten

Diagnose van enkel impingement

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak maken we op de polikliniek direct een röntgenfoto. Daarop kunnen we de mate van inklemming van de enkel vaststellen. Soms is een MRI-scan of botscan nodig. Daarvoor wordt u verwezen naar het MRI centrum.
 

Behandeling

In veel gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.
De orthopedisch chirurg zal dan een kijkoperatie van het enkelgewricht uitvoeren. Door twee kleine steekgaatjes in de enkel te maken, kan hij een camera naar binnen brengen om uw enkel te bekijken. Het kraakbeen wordt beoordeeld en verdikte delen en het teveel aan bot kunnen verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake