
Inhoudsopgave
Een totale knieprothese is de oplossing wanneer het gehele kniegewricht versleten is door artrose. Het kniegewricht wordt dan vervangen door een kunstknie: een prothese van titanium en kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. Met een totale knieprothese kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken zonder pijn. Ook fietsen gaat prima met een kunstknie.
De stappen van een behandeling
Voorbereiding
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een totale knieprothese krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken of een toiletbrilverhoger. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.
Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Operatie
De orthopedisch chirurg maakt een incisie aan de voorzijde van de knie. Hij verwijdert de beschadigde kraakbeendelen en bereidt het bot van het boven- en onderbeen voor op het plaatsen van de prothese. Tijdens de operatie wordt meerdere keren gecontroleerd met proefprothesen of de knie volledig kan strekken, goed beweegt en stabiel is. Als de knie voorbereid is, worden de definitieve prothesedelen geplaatst en met botcement vastgezet aan het bot. Ook de kruisbanden worden vervangen. In principe vervangen we de achterkant van de knieschijf niet door een prothese omdat hierdoor het operatieresultaat niet verbetert. Na de operatie sluit de chirurg de wond en wordt er een drukkend verband om uw knie geplaatst.
Nazorg
U blijft na de operatie één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.
Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie brengen we een lokale verdoving in. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.
2 tot 6 weken na de operatie bent u meestal stabiel genoeg om zonder krukken te lopen. Meestal heeft u na 4 tot 6 weken genoeg kracht in het been om weer te rijden. De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk.
Landelijk onderzoek toont aan dat patiënten een jaar na de operatie duidelijk een verbetering merken ten aanzien van hun klachten.
Xpert Clinics Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland
