Een totale knieprothese is de oplossing wanneer het gehele kniegewricht versleten is door artrose. Het kniegewricht wordt dan vervangen door een kunstknie: een prothese van titanium en kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. Met een totale knieprothese kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken zonder pijn. Ook fietsen gaat prima met een kunstknie. 

Snel behandeld door onze specialisten

Heeft u een verwijzing? Dan kunt u bij ons snel terecht voor een afspraak én de behandeling

Bel direct voor een afspraak


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een totale knieprothese krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken of een toiletbrilverhoger. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De orthopedisch chirurg maakt een incisie aan de voorzijde van de knie. Hij verwijdert de beschadigde kraakbeendelen en bereidt het bot van het boven- en onderbeen voor op het plaatsen van de prothese. Tijdens de operatie wordt meerdere keren gecontroleerd met proefprothesen of de knie volledig kan strekken, goed beweegt en stabiel is. Als de knie voorbereid is, worden de definitieve prothesedelen geplaatst en met botcement vastgezet aan het bot. Ook de kruisbanden worden vervangen. In principe vervangen we de achterkant van de knieschijf niet door een prothese omdat hierdoor het operatieresultaat niet verbetert. Na de operatie sluit de chirurg de wond en wordt er een drukkend verband om uw knie geplaatst.

Herstel
U blijft na de operatie meestal één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken. Heel soms kunt u een verkorte opname krijgen en nog dezelfde dag naar huis gaan, dit gebeurt in overleg met uw orthopedisch chirurg. 

Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie brengen we een lokale verdoving in. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.

2 tot 6 weken na de operatie bent u meestal stabiel genoeg om zonder krukken te lopen. Meestal heeft u na 4 tot 6 weken genoeg kracht in het been om weer te rijden.  De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk.

Landelijk onderzoek toont aan dat patiënten een jaar na de operatie duidelijk een verbetering merken ten aanzien van hun klachten. 

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake