Morton neuroom

Irritatie van zenuw in de voetzool

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Morton’s neuroom

Een Morton’s neuroom komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en treedt met name op tussen de 3e en 4e teen. Ten gevolge van herhaalde beknelling tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes ontstaat littekenweefsel rondom en in de zenuw. Het veroorzaakt met name klachten van pijn in de voetzool, verergerend bij lopen op hoge hakken en/of smalle schoenen. De pijn is stekend of “electrisch” van aard en kan uitstralen naar de betreffende tenen. De tenen kunnen doof aanvoelen en soms bestaat het gevoel van “op een knikker te lopen” Risicofactoren voor het ontstaan van een Morton’s neuroom zijn onder andere: standsafwijkingen van de voet of tenen, suikerziekte, afwijkingen van het spier-zenuwstelsel en auto-immuunziekten.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

referral

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

phone

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

chat

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen.

aid

Behandeling & Herstel

De operatie kan worden verricht via een incisie in de voetzool of via een incisie over de voetrug. De resultaten met deze verschillende benaderingen zijn vergelijkbaar. Indien via de voetrug wordt geopereerd dient het bandje tussen de twee middenvoetsbeentjes te worden doorgenomen om het neuroom te kunnen bereiken. Het neuroom wordt weggesneden en de zenuw trekt zich terug in de voetzool. De wond wordt gehecht en er wordt een verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Herstel
Het doel van de operatie is om de pijnklachten te verminderen/weg te nemen, dit lukt in 96% van de patienten. Verbetering van functioneren in het dagelijks leven treedt op bij 67-77% van de patiënten. Desalniettemin blijven, bij een aanzienlijk deel van de patiënten, klachten bestaan; in de literatuur variëren goede resultaten van de operatie van 50 tot 93%. Ten gevolge van het doornemen van de zenuw ontstaat in het algemeen blijvend gevoelsverlies tussen de betreffende tenen. Aan het uiteinde van de doorgenomen zenuw kan opnieuw een neuroom ontstaan.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake