Aandoeningen

Lumbale hernia operatie

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er, afhankelijk van waar de hernia zit, pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan.

In uitzonderlijke gevallen kan druk op het ruggenmerg ontstaan waardoor soms ernstige uitvalsverschijnselen kunnen ontstaan. De meeste hernia’s komen voor in de onderrug (de lumbale wervelkolom), dan kan, afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten, een lumbale hernia operatie uitkomst bieden bij zo’n rughernia. Dit is een operatie door een hernia in de onderrug. De indicatie voor een operatie wordt gesteld in het overleg tussen de orthopedisch chirurg en de patiënt.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Lumbale hernia operatie

De chirurg maakt eerst een kleine huidinsnijding (incisie) over of net naast de doornuitsteeksels van de wervelkolom. Vervolgens worden de spieren een beetje opzij geschoven. Zo komen de wervels vrij te liggen. Daarna opent de chirurg het kanaal waarin de zenuwen verlopen door een deel van het ligamentum flavum, dat de wervels verbindt te verwijderen. Dit wordt flavectomie genoemd.

Soms moet ook een randje bot van de wervel worden verwijderd voor de toegang. Daarna wordt de beknelde zenuw wortel opgezocht, waaronder vervolgens de hernia tevoorschijn komt. Het uitpuilende weefsel wordt verwijderd waardoor voldoende ruimte wordt gemaakt voor de zenuwwortel. De druk is nu van de zenuw weggenomen. De chirurg brengt de spieren weer op hun plaats en hecht de wond.

Herstel

Na de operatie moet u zo snel mogelijk weer in beweging komen en zelfstandig gaan functioneren. U zult merken dat de pijn in het been al snel is afgenomen of verdwenen. De rug zal nog gevoelig zijn, daarvoor krijgt u pijnstillers. Neem die ook volgens het voorschrift, het is belangrijk dat u actief bent en daarbij kunnen pijnstillers helpen. U moet tillen en extreme rotatie bewegingen vermijden tot 6 weken na de ingreep. Veel bewegen zoals wandelen is zeker toegestaan en zelfs verstandig.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
FAQ

Veelgestelde vragen over Lumbale hernia operatie

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak