Halve knieprothese

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen

                                                                                      Maak een afspraak

Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of de buitenkant van de knie kunt u in aanmerking komen voor een halve knieprothese, ook wel unicondylaire knieprothese genoemd. Daarbij wordt een gedeelte van het kniegewricht vervangen door een prothese. De revalidatieperiode van deze ingreep is korter en de bewegingsruimte van uw knie na de operatie is groter dan bij een 'normale' knieprothese. Het eigen gevoel in de knie blijft beter bewaard omdat u een deel van uw eigen knie en kniebanden behoudt. Met een halve knieprothese kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken zonder pijn.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Telefonische intake

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een halve knieprothese krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken of een toiletbrilverhoger. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandelingen

Operatie

De orthopedisch chirurg maakt een incisie aan de voorzijde van de knie. Hij verwijdert de beschadigde kraakbeendelen en bereidt het bot van het boven- en onderbeen voor op het plaatsen van de halve knieprothese. Tijdens de operatie wordt meerdere keren gecontroleerd met proefprothesen of de knie volledig kan strekken en goed beweegt. Als de knie voorbereid is, worden de definitieve prothesedelen geplaatst en met botcement vastgezet aan het bot. De kruisbanden worden bij de halve knie niet vervangen. Na de operatie sluit de chirurg de wond met nietjes en wordt er een drukkend verband om uw knie geplaatst.

Nazorg

Nazorg

U blijft na de operatie meestal één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.

Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie brengen we een lokale verdoving in. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.

2 tot 6 weken na de operatie bent u meestal stabiel genoeg om zonder krukken te lopen. Meestal heeft u na 4 tot 6 weken genoeg kracht in het been om weer te rijden. De meeste patiënten zijn na 2 tot 6 weken weer (gedeeltelijk) aan het werk. Inspannende activiteiten zoals tillen mag u na 3 maanden weer doen. Sporten kan binnen 6 weken tot 6 maanden weer, afhankelijk van de mate van belasting.

Landelijk onderzoek toont aan dat patiënten een jaar na de operatie duidelijk een verbetering merken ten aanzien van hun klachten.

Ervaringen

Xpert Clinics Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake